15. august. Tomatiaeg on käes.

2016. aasta on olnud minu jaoks tõeline tomatiarmastuse aasta. Tomatid on sel aastal kuidagi eriti vastupandamatud. Neid on söödud kilode viisi – salatina, supina, võikude kattena, kastmena ja muidugi ka lihtsalt niisama.

Tänast tomatisuppi tehti meie majas esimest korda eelmisel sügisel… minu soovil ja Härra ettevõtmisel ning tookord maitses see lihtsalt liiga hästi. Supi isu ajas peale PerkaPerka Kulinaaria FB leht ja originaalretseptini koos piltidega jõuad SIIT. Ettevaatust, tegemist on tõsiselt mehise lehega ja mingit peenutsemist siit ei leia! 😀

Supi tegemiseks kasutasin:
Sibul (1tk)
Õli
Tomat (u 1,5 kg)
Sulajuust Merevaik (1 karp)
Kreeka jogurt (u 0,5 topsi või ka rohkem)
Kana (koivad, poolkoivad või siis kintsuliha. Liha osa võiks olla 0,5 kg)
Vesi (max 0,5 klaasi)
Sool
Pipar
Suhkur (2 sl)
Maitseroheline

Valmistamiseks tükeldasin tomatid suurteks tükkideks ja eemaldasin varrekohad. Kuumutasin supipotis õli sees läbi sibula, lisasin kana, tükeldatud tomatid, kreeka jogurti, soola-pipra ja törtsu vett ning lasin kaane all podiseda umbes 30 minutit (või kuni kanaliha kondi küljest lahti lööb ja tomat parajaks pudruks on keenud). Võtsin kana supist välja, lasin veidi jahtuda ja tükeldasin. Lisasin supile Merevaigu juustu, umbes 2 sl suhkrut, veidi basiilikut ning püreestasin saumikseriga. Segasin hulka tükeldatud kana ja valmis ta oligi.

supp2
PerkaPerka tomatisupp a’la Inna.

Teine tomatine hõrgutis, mis sellel aastal olen teinud, valmis tegelikult ühe täidetud pikkpoisi lisandiks. Sellest pikkpoisist minu meelest midagi erilist ei tulnud, seega jäi sellekohane postitus õigel ajal tegemata, aga tomatikaste maitses küll väga hästi. Kastme ja poisi retsept on pärit learnfromyesterday.com lehelt SIIT ja kannab nime Rolled Italian Meatloaf With Spinach, Mozzarella And Fresh Tomato Basil Sauce.

Tomatikastme valmistamiseks tuleb kuumutada pannil õli sees läbi 2 tükeldatud küüslauguküünt, lisada 5-6 tükkideks lõigatud tomatit ja kuumutada taas, kuni tomatid on parajaks pudruks podisenud. Seejärel lisada maitse järgi soola, pipart, suhkrut ja peotäis basiiliku ürti (tegelikult võib selle kõik lisada suvalisel ajal). Teravuse mõttes on omal kohal ka nt tšilli või cayenni pipra lisamine. Lõpetuseks jällegi saumikserdus.

pikkpoiss
Spinati ja mozzarellaga täidetud pikkpoiss tomatikastmega.

Ja lauluke tuleb muidugi ka. Järgnevast loost on kujunenud minu selle suve ametlik hümn. Väga vahva on selle loo saatel näiteks autoga ringi vuristada ja ma usun, et see sobiks täitsa hästi ka tomatisõja taustaks mängima. 😉

Aitäh, Raisk!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s